ΙΣΤΟΡΙΚΟ Εκτύπωση E-mail

Ο Πανθρακικός ιδρύθηκε το 1963 μετά από ένωση των ομάδων της ΑΕ Κομοτηνής και του Ορφέα Κομοτηνής. Μετά τα πρώτα δύσκολα χρόνια όπου η ομάδα αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα έρχεται η άνοδος στο πρωτάθλημα της Β! Εθνικής κατηγορίας την σαιζόν 1969-1970. 

Εκείνη την εποχή δεν υπάρχει η Γ! Εθνική και έτσι οι ομάδες αγωνίζονται σε 3 ομίλους της Β! Εθνικής κατηγορίας και συγκεκριμένα στον όμιλο όπου συμμετείχαν ομάδες της Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Κάθε αρχή και δύσκολη και ο Πανθρακικός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση καθώς τερματίζει στην 14η θέση με 7 νίκες, 12 ισοπαλίες και 15 ήττες. Η συνέχεια πάντως είναι καλύτερη και από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα η ομάδα της Κομοτηνής σταθεροποιείται στη μέση με την αγωνιστική περίοδο 1974-1975 να είναι η καλύτερη καθώς τερμάτισε στην 5η θέση.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως από την χρονιά 1971-1972 υπάρχουν μόνο 2 όμιλοι των 20 ομάδων στη Β! Εθνική κατηγορία κάτι που δυσκολεύει τις προσπάθειες όλων των ομάδων και φυσικά του Πανθρακικού.

 

Συνεχίζει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β! Εθνικής έως και την περίοδο 1977-1978 όπου τερματίζει 17ος και υποβιβάζεται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα με απολογισμό 12 νίκες, 8 ισοπαλίες και 18 ήττες και τέρματα 44-46.

 

Μένει για 1 χρόνια και συνεχίζει την πορεία του στη Β! Εθνική για 4 χρόνια ώσπου και υποβιβάζεται την περίοδο 1982-1983 τερματίζοντας στη 12η θέση αλλά η δημιουργία της Γ! Εθνικής κατηγορίας αναγκάζει σχεδόν τις μισές ομάδες να υποβιβάζονται.

 

Μια άσχημη χρονιά (11 νίκες, 13 ισοπαλίες και 16 ισοπαλίες) φέρνει την ομάδα της Κομοτηνής ακόμη πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα της Δ! Εθνικής Εθνικής το οποίο είχε λίγα χρόνια ζωής. Εκεί παραμένει έως και την αγωνιστική περίοδο 1997-1998 ώσπου και υποβιβάζεται στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ροδόπης. Στο διάστημα της παραμονής του στο πρωτάθλημα της Δ! Εθνικής άγγιξε την άνοδο την σαιζόν 1992-1993 αλλά τερμάτισε 2ος.

 

Ακολουθούν δύσκολα χρόνια για τον Πανθρακικό που τον φέρνουν έως και το πρωτάθλημα της Β! ΕΠΣ Θράκης την χρονιά 2001-2002.

 

Τα τελευταία χρόνια ο Πανθρακικός κατόρθωσε να ανακάμψει χάρη στις προσπάθειες των Διοικήσεων του επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο για δουλειά. Σημαντικό ρόλο στις επιτυχίες διατέλεσαν και οι φίλαθλοι της ομάδας που ήταν κοντά του σε όλους τους αγώνες τόσο εντός έδρας όσο και μακριά από την Κομοτηνή. Η αγάπη τους για την ομάδα αλλά και η ανάγκη των φιλάθλων να συγκεντρώνονται σε χώρο ώστε να συζητάνε για την αγαπημένη τους ομάδας έφεραν την δημιουργία του Συνδέσμου Φιλάθλων ΄΄ Κροκόδειλοι ΄΄ ενώ αργότερα και μέχρι τις μέρες υπάρχουν οι σύνδεσμοι των ΄΄ ULTRAS ΄΄ και ΄΄ Κύκλωπες ΄΄.

 

Έτσι από την αγωνιστική περίοδος 2001- 2002 ανεβαίνει από την Β! ΕΠΣ Θράκης στην Α! ΕΠΣ ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά τερματίζει πρώτος συγκεντρώνοντας 85 βαθμούς, έχοντας 28 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα επιστρέφοντας έτσι στη Δ! Εθνική κατηγορία.

 

Από το 2003 έως και το 2005 αγωνίζεται στον Α! όμιλο της Δ! Εθνικής κατηγορίας. Μπορεί την πρώτη σαιζόν η ομάδα να τερματίζει στην 5η θέση αλλά αυτό δεν πτοεί τους ανθρώπους του Πανθρακικού που βλέπουν την ομάδα τους να πραγματοποιεί σπουδαία πράγματα την χρονιά 2004-2005 γνωρίζοντας μόλις μια ήττα (από το Σιδηρόκαστρο την 8η αγωνιστική) ενώ μεταξύ άλλων εντυπωσιακών ρεκόρ έχει και την νίκη με 7-0 επί του Ορέστη Ορεστιάδας. Ο Κώστας Κυριακίδης με 30 γκολ ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας και δεύτερος στους 10 ομίλους της Δ΄ Εθνικής πίσω από τον Κλοκίδη του Αστέρα Τρίπολης που σημείωσε 39 τέρματα. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Κώστας Βασιλακάκης και κανείς δεν προαισθανόταν το τι θα συνέβαινε στη συνέχεια.

 

Την επόμενη χρονιά ο Πανθρακικός τερματίζει στην 3η θέση του Βορείου ομίλου με τον Αγροτικό Αστέρα και τα Γιάννενα να τερματίζουν μπροστά του. Η 3η θέση οδηγεί σε αγώνα μπαράζ με τον Μεσσηνιακό στο γήπεδο Αλκαζάρ όπου ο Πανθρακικός γνωρίζει την ήττα με 1-0. Πάντως λίγο αργότερα Ακράτητος λόγω οικονομικών προβλημάτων υποβιβάζεται στην Δ! Εθνική και η ομάδα της Κομοτηνής επιστρέφει στη Β! Εθνική μετά από πολλά χρόνια.

 

Για 2 χρόνια ο Πανθρακικός βρίσκεται στη Β! Εθνική κατηγορία με την 1η χρονιά να παραμένει στη κατηγορία σχετικά εύκολα και να τερματίζει στην 11η θέση. Μεγάλο όπλο ο κόσμος της ομάδας που ακολουθούσε την ομάδα και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Πρώ­τος σκό­ρερ με 6 γκολ ή­ταν ο Μου­χτάρ Ντια­λό. Ξε­κί­νη­σε με προ­πο­νη­τή τον Ζή­ση Τσέ­κο, συ­νέ­χι­σε με τους Σίμο Νά­ντσο, Κώστα Νι­κο­λα­ϊ­δη (υ­πη­ρε­σια­κό για μί­α α­γω­νι­στι­κή), Γιάν­νη Γού­να­ρη και τε­λεί­ω­σε με τον Κώ­στα Βα­σι­λα­κά­κη.

 

Βρισκόμαστε στη σαιζόν 2007- 2008 η οποία θα αποτελούσε και την κορυφαία στιγμή του Πανθρακικού καθώς Διοίκηση, προπονητές και ποδοσφαιριστές κατάφεραν να γράψουν ιστορία με χρυσά γράμματα. Η ομάδα τερματίζει στη 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από Πανσερραικό και Θρασύβουλο και για πρώτη φορά προβιβάζεται στη μεγαλύτερη κατηγορία της Ελλάδας. Η πο­ρεί­α του ή­ταν εκ­πλη­κτι­κή έ­χο­ντας στην τεχνική ηγεσία τον Κώστα Βασιλακάκη. Στο τελευταίο ματς κέρ­δι­σε εκτός έδρας τον Η­λυ­σια­κό (πα­ρου­σί­α περίπου 1500 Κομοτηναίων) με γκολ του  Φαν Ες και σφράγισε το εισιτήριο για την Super League.

 

Χιλιάδες άτομα περιμένουν την ομάδα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και την ακολουθούν ως την Κε­ντρι­κή Πλα­τεί­α ό­που α­πο­θε­ώ­θη­κε σε ει­δι­κή εκ­δή­λω­ση α­πό 10.000 πε­ρί­που φί­λους της ο­μά­δας.

 

Από το 2008 βρίσκεται στην Super League και με προπονητή τον Βέλγο Emilio Ferrera και συνεργάτη του τον Γιάννη Ισπυρλίδη οδηγούν την ομάδα στο κορυφαίο εγχώριο πρωτάθλημα. Ο πρώτος βαθμός έρχεται απέναντι στον Ηρακλή (0-0 στο Καυτατζόγλειο) και η νίκη έρχεται την 5η αγωνιστική απέναντι στον Πανιώνιο (1-0). 

 

Και η ιστορία συνεχίζεται… 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com